Skoči na glavno vsebino

Srednja šola Domžale se je pridružila akciji “6 milijonov papirnatih ladjic za 6 milijonov žrtev holokavsta”

Z izdelovanjem ladjic smo začeli v tednu pred božičem 2021; naredili smo 18.000 ladjic!

Iskrena hvala vsem, ki ste sodelovali.

Z izdelovanjem ladjic smo začeli v petek, 24. decembra 2021. Nadaljevali bomo doma, med razrednimi urami ali kadar koli bo priložnost, do 27. januarja 2022, ko obeležujemo dan spomina na žrtve holokavsta.

Akcijo je prvič izpeljal Boris Krabonja, profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor, v šolskem letu 2013/2014. Udeleženci so takrat izdelali in razstavili 2.800.000 ladjic. Izkupiček od prodaje starega papirja so namenili otrokom v Indiji.

Ladjice bodo nastajale iz starega papirja, zato ga kar zbirajte (časopisni papir se prehitro strga; boljše so revije, “šmir” papir, …). Način zlaganja je tradicionalen, izdelavo si lahko ogledate na posnetku:

Narejene ladjice preštejte in jih po 50 povežite z elastiko (elastike vam vrnemo). Ne zlagajte jih eno v drugo, ampak eno poleg druge, da jih bolj stisnemo. Zbrane in z elastiko povezane ladjice zbira prof. Tanja Stergar.

Cilj ali želja je, da vsak naredi 100 papirnatih ladjic. Če nam jih res uspe narediti toliko, bi bilo to navdušujoče. Če ne, kljub temu z veseljem sprejmemo vse 😊.

Delamo za dober namen, ozaveščanje, spominjanje, druženje.

Ladjice se bodo zbirale do 9. maja 2022. Nekaj tednov bodo na ogled v Kliniki za zdravljenje faušije v Mariboru, izkupiček od prodaje pa bo namenjen reševanju begunske problematike.

Dostopnost