USPOSABLJANJE UČITELJEV SŠ DOMŽALE V TUJINI  v okviru akcije KA122

Naslov projekta: »Opolnomočenje učiteljev za poučevanje na daljavo«
Trajanje: 01.09.2021-01.03.2023, 18 mesecev
Koordinator: mag. Primož Škofic

V okviru KA122 projekta, programa Erasmus+, se bo v naslednjih 18 mesecih  izobraževalo 7 profesorjev gimnazije ter srednje poklicne in strokovne šole. Področja, kjer bodo naši učitelji pridobivali nova znanja in izkušnje so uporaba novih metod in orodij pri poučevanju na daljavo. Učitelji  se bodo udeležili strukturiranih tečajev v različnih evropskih državah, glede na možnost potovanja zaradi omejitev, ki so posledica pandemije novega koronavirusa.  Po končanem izobraževanju, bodo s pomočjo delavnic predstavili svoje pridobljeno znanje, predstavili pa bodo tudi prejeto gradivo ter primere dobrih praks.

S projektom Opolnomočenje učiteljev za poučevanje na daljavo želimo dosegati naslednje cilje: 

  • krepiti digitalne kompetence in suvereno uporabljati digitalna orodja,
  • spoznati in uporabljati nove učne pristope, metode in oblike dela za poučevanje na daljavo,
  • pripraviti primere dobrih praks in spodbuditi sodelovanje ter izmenjavo,
  • spodbuditi zavedanje učiteljev o pomembnosti permanentnega izobraževanja za kakovosten pedagoški proces.

Strukturirani tečaj Tablets and Smartphones: Using mobile devices as Educational Tools (KA122)

Tečaj je potekal v Dublinu (Europass Teacher Academy) med 25. in 30. aprilom 2022. Delo je potekalo v majhni skupini, sprva pet slušateljev, kasneje so se nam pridružile še tri kolegice iz Španije. Vsebina strukturiranega tečaja je bila namenjena številnim spletnim aplikacijam s katerimi si učitelj lahko pomaga pri pouku na daljavo, lahko pa tudi pri pouku v učilnici. Najzanimivejše so bile aplikacije, ki omogočajo aktivno sodelovanje dijakov. Osebno mi je bila najbolj všeč aplikacija »NEARPOD«, ki sem jo tudi predstavil kolegicam in kolegom na pedagoški konferenci 22. 8. 2022.

Primož Škofic

Dublin in štirje C-ji (Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools)

»The 4 Cs« je naziv seminarja, ki sem se ga od 4. 4. do 8. 4. 2022 udeležila v Dublinu. Predavatelj Erik Agudelo, Irec venezuelskih korenin, ki sodeluje tudi z najstarejšo dublinsko univerzo Trinity Collage, je predaval o kreativnosti, kritičnem mišljenju, komunikaciji in sodelovanju. Spoznavali smo veščine, ki so nujno potrebne v hitro spreminjajočih se digitalnih časih, kaj je indikator uspeha pri študiju, kaj prvine ustvarjalnosti, komunikacije, konstuktivne povratne informacije ter kako spodbujati dijake pri razvijanju omenjenega tudi s pomočjo aplikacij.

Irska je navdihnila Johnnya Casha, da je napisal pesem 40 shades of green. Sama sem bila na tem kratkem obisku dežele s pestro zgodovino in bogato kulturno dediščino, kjer se srečaš s ponosnimi ter prijaznimi ljudmi, priča 40 različnim vremenskim dogajanjem.

Barbara Gramc Vodopivec

Strukturirani tečaj Photo & video making in your classroom (KA122)

Med 13. in 18. junijem 2022 sem se v Dublinu udeležila tečaja Photo & video making in your classroom, ki je potekal v organizaciji Europass Teacher Academy. V okviru tečaja smo udeleženci spoznavali in preizkušali različne možnosti pri fotografiranju in urejanju fotografij na pametnih telefonih (npr. Snapseed). Za urejanje videov smo spoznali aplikacijo VN, ki jo namestimo na pametni telefon in omogoča enostavno uporabo. To aplikacijo smo udeleženci uporabili za urejanje kratkega igranega videa, ki smo ga posneli in oblikovali v manjših skupinah. Predstavljene aplikacije ocenjujem kot zelo primerne za šolsko uporabo, saj omogočajo kreativno delo dijakov, kar sem predstavila kolegicam in kolegom na pedagoški konferenci 22. 8. 2022. Udeležba na tečajih v okviru programa Erasmus mi vedno predstavlja tudi priložnost za izmenjavo izkušenj z učitelji iz drugih evropskih držav.

Katarina Zupan

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost