Skoči na glavno vsebino

Kaj te osreči in zakaj v karanteni?

Je to klic prijatelja, prijateljice, dober film po TV-ju ali vonj sveže pečenega kruha?
Nekaj misli naši maturantov.

Veliko delam za šolo in se pripravljam na maturo. Osreči me, ko gremo z družino na sprehod, saj takrat pozabim na vse skrbi in uživam v naravi. (Kaja)

Zadnje čase, ko smo v karanteni, me ne osrečuje prav veliko stvari. Ne morem se družiti s prijatelji, normalno trenirati … Ena redkih stvari, ki me osrečuje, pa je to, da lahko spim dalje kot sicer. To pomeni, da sem lahko tudi dlje časa pokonci. Še ena stvar, ki mi je prijetna, je, da se na vsakih nekaj dni pokličemo s prijatelji ter se družimo na edini možni način v trenutni situaciji. To je pomembno, saj tako ohranjamo stik in se zabavamo tudi v takih časih. (Vid)

Osrečil me je moj prvi kruh, ki sem ga spekla. Za prvič je bil dober! Osrečujejo pa me tudi sprehodi v naravi z družinskimi člani; res že dolgo nisem tako veliko časa preživela v naravi, se nadihala svežega zraka in tako dobro izkoristila sončnega vremena. Vse to mi polepša dneve v karanteni in navdaja s pozitivo. (Jerneja)

V karanteni me osrečijo sončni dnevi. Če želim, se lahko udejstvujem športno, umetniško, raziskovalno ali pa kuharsko. Najbolj mi je všeč raziskovanje neobljudenih delov občine ter kolesarjenje. Prav tako imam sedaj možnost igrati tarok tudi do 5:00 zjutraj s prijatelji po skypu. 🙂  (Maruša )

V karanteni me osreči predvsem to, da imam več časa zase. Bolj se lahko posvetim pisanju in ustvarjanju, več lahko berem in več časa preživim z družino. Lahko grem na (varen) sprehod, ne da bi se mi kam mudilo. Prav tako lahko cel dan po hiši preganjam naša dva mačkona. Zelo se razveselim tudi klicev prijateljev. (Zala)

Med karanteno sem najbolj srečna, ko čas preživljam z družino. Vsak dan grem na sprehod z bratom, mamo ali očetom, veliko pečemo in se družimo med seboj. To me osreči zato, ker smo med seboj še bolj povezani in se imamo radi. (Ajda)

Osreči me delo okoli hiše, risanje in kuhanje. To me osrečuje, ker navadno nimam časa za te stvari. (Aljaž)

Sprehod po gozdu mi polepša dan, ker se v njem lahko sprostim in odmislim težave, prav tako pa me navdaja z energijo. Peka peciva skupaj z družino nam omogoči, da pozabimo na težave, se sprostimo in dobro jemo 🙂 (Tilen)

V času karantene me najbolj osreči sprehod z Lexi, mojo leto dni staro psičko. Razlog je preprost: super je iti malo v naravo, se sprostiti, zadihati svež zrak. (Žan)

Dneve mi polepša sonček. (Gaja)

V karanteni me osrečuje lepo vreme, saj se lahko učim zunaj. (Hana)

Mene osreči klic prijatelja, ker večino dni v karanteni preživim čisto sam in mi posledično manjka kontakt z ljudmi. (Patrik)

V času karantene me najbolj osreči čas, ki si ga vzamem zase. Po navadi je to vsakodneven trening, ali pa kakšna meditacija in joga. Glede na čudovito vreme rada izkoristim tudi čas za kakšen sprehod ali tek v naravi. Pozitivna stran karantene zame je ta, da se lahko naučim cele dneve preživljati sama s sabo in da počenjam stvari, ki me osrečujejo. Lahko pa se poglobim tudi v svoje probleme in stvari, ki me težijo, in ker imam veliko časa za razmislek, jih lahko poskušam razrešiti. Zdi se mi, da mi trenutno nič ne manjka, saj si vsak dan zastavim tako, da se počutim dobro in srečno. Dan si poskušam organizirati tako, kot bi si ga, če bi hodila v šolo. Zjutraj zgodaj vstanem, treniram, nato delam za šolo, se učim, zvečer pa si vzamem čas za gledanje filmov, pogledam kakšen video na youtubu itd.  (Špela)

Te težke dni v karanteni mi lepšajo sprehodi z družino in vsakodnevni klici prijateljev. (Živa)

V karanteni me razveseljujejo predvsem klici prijateljev ali sorodnikov, ki jih ne morem obiskati. Kratkočasim pa se z raznimi sestavljankami in filmi, spekla sem pa tudi svoj prvi kruh, kar me je definitivno razveselilo v času karantene. (Nika)

Trenutno me v karanteni zelo osrečijo razni sprehodi po naravi, za katere med šolo nimam toliko časa. Osreči me tudi klic s prijatelji iz osnovne šole, veliko časa pa preživim tudi z družino, kar mi veliko pomeni. (Monika)

Dneve mi polepša moj zajček, ker me “prisili” v aktivnosti, pri katerih se nasmejem in sem dobre volje. Zelo me razveseli tudi sporočilo nekdanjega profesorja kitare, ki mi pošilja skladbe, slavne komike itd. Konec dneva pa mi je najbolj prijeten ob dobrem filmu. (Brina)

Vesela sem, da lahko zjutraj v miru popijem kavo, ker je v času šole ne morem, saj se zbudim prepozno, in pa da preživljam več časa z bratom. Rada bi tudi, da več časa preživim s starši, ampak to ni mogoče ker oba delata v zdravstvu. (Nika)

V karanteni me najbolj osreči, ko grem ven na zrak (na sprehod ali pa samo okrog hiše). Osreči me lepo sončno vreme, ko vse cveti. Velikokrat tudi pečem, kar mi odvrne misli na karanteno. (Klara)

Med karanteno me najbolj osreči, ko se lahko s sorodniki vidimo preko skypa in se pogovarjamo, smejimo, ohranjamo stik, četudi le preko računalnika. Vendarle se počutiš v družbi in obdanega z ljudmi, ki jih imaš vendarle najraje na celem svetu. (Zala)

Trenutna situacija je težka prav za vse, saj je ta epidemija virusa COVID-19 prizadela cel svet. A nam ta virus nič ne more, saj tudi, če smo doma v karanteni, lahko počnemo mnogo stvari. Danes poteka že 25. dan karantene in moram reči, da postaja že malo dolgočasno, a se vedno najde kaj, da se odpravi ta dolgčas. V teh petindvajsetih dneh se mi je zgodilo že veliko stvari. Kar se tiče dela in šole, sem polno zaposlena, vsak dan porabim kar nekaj ur za šolo. Sploh zdaj, ko smo začeli bolj redno uporabljati aplikacijo Zoom za videokonference. To je v bistvu prav zabavno, saj delo prek videokonference poteka lažje. Malce me skrbi zaradi mature in vsega, a vem, da mi lahko uspe, če se potrudim. Te skrbi pa tako ali tako odpravim s prostočasnimi dejavnostmi. Zdaj, ko smo doma, je seveda lažje, imamo več časa zase in za raziskovanje samega sebe. V tem času sem začela telovaditi in se posvečati košarki ter jesti bolj zdravo. Prvo nedeljo karantene (15.3.) smo šli z družino na Limbarsko goro, to je bilo super, po navadi ne maram hoje v hribe in podobno, ampak zdaj, ko smo v karanteni, pa imam hojo in druge aktivnosti vse bolj in bolj rada. Na žalost zdaj ne smemo več prehajati v druge občine, saj so se razmere zaostrile, ampak imam srečo, da živim v kraju, kjer so okoli mene samo travniki in njive. Ne predstavljam si, kakšno mora biti življenje za ljudi, zaprte v bloku. Meni moja okolica omogoča več prostosti. To nedeljo (5. 4.) smo šli z mojo družino peš 10 km čez okoliške vasi vse do moje sestre, ki živi v vasi pod nami. To je bilo super in poživljajoče, vesela sem, da smo to storili. Zelo me osrečuje tudi to, da sem lahko včeraj po dolgem času spet videla svoji nečakinji, kar cel dan sem preživela z njima. Prav tako pa smo včeraj (6. 4.) celo praznovali atov rojstni dan, seveda ne tako od blizu, ker je že starejši gospod, a smo se vseeno zabavali, saj je bilo lepo vreme in smo bili zunaj. Malo se kratkočasim tudi tako, da igram video igrice, gledam serije in filme. Zdaj imam čas za mnogo stvari, ki jih med šolo ne morem početi, in to me res osrečuje. Tudi s prijateljicami, ki jih že zelo pogrešam, sem redno na zvezi prek videoklicev ali pa sporočil. To obdobje je težko, vsak ima koga, ki ga že neskončno pogreša, a verjamem, da, če se bomo vsi držali pravil, se bo tudi tale virus končal. Zato jaz spoštujem karanteno in ostajam doma ter si krajšam svoj čas s stvarmi, ki jih drugače najbrž nikoli ne bi počela. Sem se pa začela tudi bolj zavedati, kaj imam, in to tudi ceniti.  (Katja)

Osreči me klic prijateljev, ker se v času karantene med sabo podpiramo. (Twan)

V karanteni med osreči misel na poletne počitnice in morje. (Anej)

V karanteni me najbolj osrečujejo treningi in čas, ki ga preživljam z bratom, ker se enostavno ne obremenjujeva z ničemer, kar se dogaja. (Ivan)

Najbolj me osrečujejo vikendi, saj sta to edina dneva v tednu, ko me profesorji ne zasujejo s kupom domačih nalog. (Lana)

Osreči me, ko ugotovim, da sem naredil vse domače naloge in se končno lahko uležem v posteljo. (Matevž)

Meni polepša dan v karanteni, ko naredim kakšno nalogo za šolo in imam potem čas zase in za prijatelje, s katerimi se pogovarjamo preko računalnika. (Anže)

V obdobju karantene mi veliko pomeni preživljanje časa z mojo družino. Nikoli ni časa, da smo lahko vsi skupaj tako, kot smo lahko sedaj, ko nam drugega ne preostane. Osreči me, ko se slišim s prijatelji preko videoklica in tako preživljamo skupen čas, si tudi pomagamo pri obveznostih v šoli in podobno. Tako dobiš občutek, da nisi sam v tem in nam je skupaj veliko lažje. (Nina)

V karanteni me osrečujejo predvsem sprehodi, za katere prej nisem imela dovolj časa. Na novo sem odkrila veliko poti, kjer smo se kot otroci z bratrancem in sestrično igrali skrivalnice. Mislim, da sem po zelo dolgem času spet bolj stopila v stik z naravo. (Maja)

Dan v karanteni mi polepša sprehod z mojim psom, saj lahko po dolgem dnevu končno zadiham svež zrak in vidim sončno svetlobo ne le skozi okno. (Nina)

Ko me pokliče sošolec in se pogovarjamo, ko s punco gledava film ali uživava v lepem vremenu, misel na poletje in uživanje. (Žan)

Osreči me kuhanje kosila s sestrico. Igranje družabnih iger, vsak večer, z družino. Poslušanje glasbe ob risanju, ko mi končno uspe naučiti se novo skladbo na klavirju ali kitari … Veliko je stvari, ki me osrečijo kljub temu, da moramo ostati doma. (Trina)

Videoklic s prijatelji mi zelo polepša dan, saj odmislim vse, kar me muči, in pozabim na karanteno. Sem pa našla tudi dobro stran te karantene. S svojo družino sem se v štirih tednih, odkar traja to izredno stanje, še bolj povezala in zato sem zelo hvaležna. (Maša)

V času karantene mi je pogosto dolgčas, saj pogrešam druženje s prijatelji. Osreči me, ko se s prijateljicami pokličemo po Zoomu, zraven pijemo kavo in se pogovarjamo. Dneve mi polepšajo tudi sprehodi v toplih sončnih dneh. (Nina)

Najbolj me osrečuje, da lahko veliko časa preživljam s svojimi bližnjimi, torej s svojo družino in fantom. Osreči me, ko se igramo družabne igrice, ko s fantom pogledava kakšen dober film ali pa skupaj spečeva kaj sladkega. Osrečujejo me tudi vsi sončni dnevi, ko se lahko sončim in uživam v naravi.  (Ana)

 

Dostopnost