Skoči na glavno vsebino

Projekt Krokus je namenjen ohranjanju spomina na 1, 5 milijona judovskih otrok, umrlih v holokavstu, in na tisoče drugih otrok, žrtev nacističnih grozodejstev.

Nastal je na Irskem na pobudo združenja HETI. Iz leta v leto je vključenih vedno več mladih iz vedno več različnih držav. Združenje mladim od desetega leta dalje podarja čebulice rumenih krokusov, da jih posadijo in ohranjajo spomin.

Rumeni cvetovi krokusa ali žafrana spominjajo na Davidovo zvezdo, ki so jo bili Judje prisiljeni nositi v času nacizma. Hkrati pa rastlina cveti proti koncu januarja, v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki je 27. januarja.

Cilj in želja  je, da bi v bližnji prihodnosti cvetelo več kot 1, 5 milijona žafranov.

Naša šola se je vključila v projekt novembra 2020. Sodelujejo 4. letniki gimnazijskega programa in 2. letniki računalniškega tehnika. Na ta način se spominjamo žrtev holokavsta in si prizadevamo, da se to ne ponovi nikoli več.

Katarina Zupan in Tanja Stergar

 

Sinagoga Maribor – Projekt Krokus

The Crocus Project Holocaust Education (hetireland.org)

Šolsko leto 2023/2024

26. januarja 2024, dan pred dnevom spomina na žrtve holokavsta, je na Občini Domžale potekal pogovor z gostom Matjažem Špatom, predsednikom Taboriščnega odbora Ravensbrück in članom Stalne delegacije Republike Slovenije v Mednarodni zvezi za spomin na holokavst. Pogovora, ki je bil namenjen ozaveščanju o pomenu miroljubnosti, sprejemanja različnosti ter zavračanja nestrpnosti, se je udeležilo tudi sedem dijakov in dijakinj Srednje šole Domžale.

Vir fotografij: https://www.domzale.si/objava/876601

Šolsko leto 2022/2023

Šolsko leto 2021/2022

Rebecca Svetina, 24. 3. 2022: My flowers bloomed yesterday 🥰

Zgodba o deklici, ki je preživela holokavst

Izdelek je delo dijakov 2. T pri pouku zgodovine v okviru projekta Krokus in temelji na zgodbi Irene Fogel Weiss, objavljeni na: https://www.youtube.com/watch?v=ayN-IhDYBBQ

Mentorica: Katarina Zupan
Pri projektu je sodelovala tudi profesorica angleščine Petra Krhlanko v okviru tematske ure.

V šolskem letu 2021/2022 so v okviru projekta Krokus nastale tri izvezene majice:

Šolsko leto 2020/2021

Virtualna gredica 2. R, Projekt Krokus, 2020/2021
Izdelki dijakov 4. e in 4. f, Projekt Krokus, 2020/2021
Dostopnost