Skoči na glavno vsebino

Erasmus+ projekt ,, Z delavnimi izkušnjami v tujini do boljših zaposlitvenih možnosti,, Braga 2020

V septembru 2020 smo pričeli z novim šolskim letom. Zaradi COVID-a je bilo kar nekaj sprememb, predvsem pouk v matičnih učilnicah. Za nekatere dijake pa se je odprla možnost, da se praktično izobražujejo v tujini.

Srednja šola Domžale je s projektom Mobilnost dijakov ERASMUS+ pridobila sredstva, s katerimi smo na praktično izobraževanje na Portugalsko poslali 17 dijakov. Tja smo peljali bodoče računalniške, strojne in ekonomske tehnike ter avtoserviserje. Naša partnerska organizacija je bila Bragamob.

Pred izvedbo mobilnosti so morali dijaki rešiti razne ankete, preverili so znanje angleškega jezika in izpolnili kar nekaj obrazcev. Z nakupom letalskih kart je bil pomislek o neizvedbi projekta potisnjen na stran. 16. oktobra, ko so bile šole zadnjikrat napolnjene z otroki, smo se skupina dijakov in dva učitelja z avtobusom odpeljali na dunajsko letališče, od tam pa z letalom v Porto na Portugalskem. Na letališču nas je že čakalo osebje Bragamob, ki nas je pospremilo do hotela.

Dijaki so že pred odhodom na Portugalsko dobili naslove podjetij, v katerih so potem opravljali praktično izobraževanje. Podjetja so bila različna: Clinica Automovel, Synergia Saude, GCS Aluminios, Antonio Ferreira Rito& Filhos,Lda, IFIS, Lda, Tecla –Braga, Phosphorland, FullboardAxis. Dijaki so delali po eden, dva ali trije v podjetju. Sporazumevanje je potekalo v angleškem jeziku, včasih so prišle prav tudi roke.

Poleg praktičnega izobraževanja pri delodajalcih so dijaki spoznavali tudi Portugalsko. Ogledali smo si mesto Braga, ki nas je gostilo 21 dni, v bližini smo se povzpeli na znamenito svetišče Bom Jesus do Monte, šli smo v Porto  (ki je zelo slikovito in je drugo največje mesto), si namočili noge v Atlantiku, v vasi Ponte de Lima videli most, čez katerega popotniki pešačijo v Compostelo, in Valenco do Minho z obzidjem, ki vzpostavlja mejo s Španijo.

Dijaki so s pomočjo projekta ERASMUS+ pridobili vpogled v nova znanja in toleranco do drugačnih, spoznali pomen dela in samostojno bivanje v tujini, izboljšali so komunikacijo v angleškem jeziku in tudi nebesedno sporazumevanje. Predvsem pa so spoznali deželo, ki ima bogato zgodovino.

Projekt  Mobilnost dijakov ERASMUS+ je dvoletni projekt, zato se v deželo prijaznih ljudi še vrnemo z drugo skupino dijakov. Prijave se bodo kmalu odprle in …

Se vidimo!

Dostopnost