Skoči na glavno vsebino

Ali je umetna inteligenca dobra ali hudobna?

V torek, 20. oktobra 2020, smo v virtualni učilnici za filozofijo gostili dr. Luko Omladiča s predavanjem Ali je umetna inteligenca dobra ali hudobna. 
Da bi odgovorili na zgornje vprašanje, je potrebno sploh razumeti, kaj je umetna inteligenca, še prej pa, kaj je človeška inteligenca. Nekaj odgovorov najdemo v literaturi in filmih. V znanstvenofantastičnih filmih je bila umetna inteligenca velikokrat predstavljena kot dvojnik človeka, ki se iz našega najboljšega prijatelja (BFF) hitro lahko spremeni v nekoga zlobnega. Najbolj znan primer je zagotovo HAL 9000 iz filma 2001: Odiseja v vesolju.
Po mnenju dr. Luka Omladiča takšnih človeških dvojnikov še ni med nami, pravzaprav smo še daleč stran. Omenil je celo svoje razočaranje ob srečanju z svetovno znanim robotom Sofijo. Imamo pa že neko drugo vrsto umetne inteligence, ki je še kako med nami. Zato je pomembno, da se vprašamo, kako UI vpliva na naša življenja in kje moramo biti pazljivi. Problemi etike umetne inteligence se kažejo v vsakdanjih primerih, npr. pri uporabi Facebooka (spoštovanje zasebnosti), pri pomoči pametnih strojev pri odločanju (npr. avtonomna vozila), pri zbiranju in shranjevanju osebnih podatkov, pri spoštovanju človekovih pravic. Pri spoštovanju človekovih pravic se moramo vprašati, ali je še zavarovano naše človeško dostojanstvo v luči sofisticiranih tehnologij.
Svoje predavanje je zaključil z mislijo: »Umetna inteligenca bo dobra, če se bo držala človekovih pravic.«
Dostopnost