Skoči na glavno vsebino

Erasmus+, KA229, »Brownfield & Sustainability« (Degradirana območja)

V šolskem letu 2018/2019 pričenjamo z izvajanjem novega projekta Erasmus+ »Brownfield & Sustainability«. V projekt je vključenih pet držav, poleg Slovenije sodelujejo še Islandija, Švedska, Estonija in Češka:
– Lundarskoli, Akureyri, Islandija
– Vyšší odborná škola ekonomických studií, Střední průmyslová škola potravinářských technologií a Střední odborná škola přírodovědná a veterinární, Praga, Češka
– Suure-Jaani Gümnaasium, Suure-Jaani, Estonija
– Kristinedalskolan, Stenungsund, Švedska

Od 27. do 29. novembra 2018 bo prvo srečanje v sklopu projekta na naši šoli (Kick off Meeting«). Srečanje je namenjeno mentorjem v projektu. Drugo srečanje je načrtovano februarja 2019 na Češkem (Praga), tretje pa maja 2019 v Estoniji (Suure-Jaani). Obeh srečanj se bodo poleg mentorjev udeležili tudi dijaki.

Koordinator: mag. Marko Majce

 

»Degradirana območja« na Srednji šoli Domžale

V zadnjih dneh novembra smo izvedli kratkotrajno usposabljanje ob začetku dvoletnega projekta Erasmus+ KA229 Degradirana območja. Učitelji iz partnerskih držav Islandija, Švedska, Estonija in Češka republika so prišli v Domžale, da bi se srečali v živo in govorili o izvedbi projekta, ki ima za nalogo poiskati degradirana območja v lokalni skupnosti, jih opisati z znanstvenimi metodami in najti rešitve zanje, poleg tega pa dvigniti zavest o degradiranih območjih med dijaki, učitelji in drugimi občani.

Prvi dan smo odprli fotografsko razstavo degradiranih območij v Domžalah, ob tem pa sta nadarjeni dijakinji imeli kratko glasbeno točko. Po uvodnem sestanku smo šli na sprehod z občinskim uradnikom, da bi videli nekaj degradiranih območij – Domžale so mesto z bogato industrijsko tradicijo, ki pa mnogokrat ni našla novih vsebin po ugašanju slamnikarstva in usnjarstva. Nato smo se odpravili v Ihan, v podružnico OŠ Domžale, kjer so nam predstavili svoje delovanje in skupaj z učenci pripravili lepo delavnico o degradiranih območjih v okolici. Nazadnje smo obiskali še Slamnikarski muzej, ki se ukvarja tudi s preteklo stavbno in tehniško dediščino slamnikarskih tovarn.

Drugi dan smo imeli predavanje Bernarde Podlipnik o degradiranih območjih v Sloveniji na Ministrstvu za okolje in prostor. Nato smo obiskali TEREN, mirujočo gradbeno površino, za katero skrbi NVO Prostorož in jo spreminja v prostor ustvarjalnosti. Na sprehodu po Ljubljani smo si ogledali še Metelkovo in Rog, nazadnje pa še bolj turistični obraz Ljubljane skupaj z vodičko.

Tretji dan smo spoznavali lepote dežele Slovenije s poudarkom na obmorskih krajih.
(op. A. L.)

Prispevek: Marko Majce

 

Dostopnost