Skoči na glavno vsebino

Na Srednji šoli Domžale smo vključeni v Erasmus+ projekt Lažne novice med mladostniki, ki poleg lažnih novic raziskuje tudi, kako nastajajo novice in kakšna je pri tem vloga medijev in novinarjev. Zato bomo v prvem tednu v maju na šoli izvedli kratko anketo med vsemi dijaki. Poleg tega bodo nekateri razredi deležni tudi učne ure na to temo. Spodaj pa nekaj vrstic o tem dnevu s spletne strani Unesca.

Tretji maj deluje kot opozorilo vladam, da je potrebno spoštovati njihovo zavezanost svobodi tiska. Hkrati je to tudi dan premisleka med zaposlenimi v medijih o temah svobode tiska in profesionalni etiki. Ravno tako je pomembno, da je svetovni dan svobode tiska dan podpore medijem, ki so tarča omejitev ali odprave svobode tiska. Je tudi dan spomina na tiste novinarje, ki so izgubili življenje med sledenjem zgodbi.

Tema letošnjega dneva svobode tiska, »informacija kot javno dobro«, poudarja nesporni pomen preverjene in zanesljive informacije. Usmerja pozornost na bistveno vlogo neodvisnih in profesionalnih novinarjev pri ustvarjanju in širjenju te informacije z obvladovanjem dezinformacij in drugih škodljivih vsebin.  

Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca

Dostopnost