Skoči na glavno vsebino

Srednja šola Domžale je v projektu Ne zavrzi oblek – ohrani planet! sodelovala tudi v letošnjem šolskem letu. Glavni cilj projekta je ozaveščanje mladih o pomenu trajnostnih potrošniških navad s ponovno uporabo dobrin, ki jih ne potrebujemo več, in njihovo predelavo v nove izdelke. Namen projekta je bil prikazati prednosti ponovne uporabe materialov, hkrati pa poudarjati odgovornost, ki jo imamo do okolja vsi, in spodbujati solidarnost.

Vse se je začelo z zbiranjem odvečnih in zavrženih oblačil. Prišli smo do ideje, da bi iz teh materialov izdelali ptice, ki bi jih podarili varovancem Medgeneracijskega centra Bistrica v soseščini naše šole. Dijaki in profesorice smo oblikovali produkcijski načrt. Nekaj oddelkov je stara oblačila striglo na majhne dele, drugi so izrezovali ptičja krila in trupe, tretji so jih polnili z razrezanimi koščki, jih krasili z dodatki … Dijaki, ki jim je primanjkovalo ur pri interesnih dejavnostih (npr. se niso udeležili športnega dneva), so le-te lahko nadomestili s sodelovanjem v procesu izdelave ptic. Dijaki v poklicno-tehniškem programu Ekonomski tehnik smo na primer na blago risali obliko ptičjih kril in te potem tudi izrezali. Enako smo naredili tudi ovratnice. Šivanje ptičkov sta prevzeli profesorica Karmen Koprivec in tajnica Adriana Kokalj. Na koncu je bilo potrebno še prišiti gumbe za oči, na ptičje ovratnice pa smo pričvrstili nakupovalne žetone z logotipom Srednje šole Domžale, ki so jih izdelali naši strojniki.

V začetku aprila smo na prireditvi Pozdrav pomladi, na kateri smo z brano in zapeto pesmijo ter plesom skušali ostarelim pričarati pomlad, naše ekoptičke podarili varovancem MGC-ja. Osrečili smo okoli sto varovancev, pri izdelavi smo se zabavali in hkrati tudi vsaj malo prispevali k ohranitvi našega okolja.

mladi poročevalki Klara Kozin in Naja Žargi, 1. o

Dostopnost