Skoči na glavno vsebino

V okviru predmeta aktivnega državljanstva smo z dijaki 2. a, 2. b in 2. h razreda SŠ Domžale v sredo, 2. marca 2022, pred kamero povabili evropskega poslanca dr. Milana Brgleza. Le-ta se je našemu povabilu z veseljem odzval ter se z nami preko zooma povezal naravnost iz svoje pisarne v Bruslju.

V prijetnem in sproščenem pogovoru nam je predstavil svoje delo v Evropskem parlamentu in o sebi zaupal marsikaj, česar ne izveste niti na spletu. Npr. koliko časa preživi v Sloveniji in koliko časa v Bruslju ali Strasbourgu, da so čakalnice, letala ali vlaki večkrat njegova pisarna, da je njegova srečna številka 13, saj je bil 13. julija 2014 izvoljen za poslanca državnega zbora in avgusta istega leta postal 13. predsednik državnega zbora, s partnerko pa čisto slučajno praznujeta obletnico na 13.  

V dijaških letih je delal kot poštar, s čimer si je plačal maturantski izlet. Njegov prvi avto je bila »stoenka«, trenutno vozi Peugeota, njegova najljubša avtomobilska znamka je Volvo. V Sloveniji nakupuje »pri najboljšem sosedu«, v tujini v najbližjih trgovinah. V prostem času rad igra šah, prebere kakšno knjigo ter se sprehaja po hribih. Je ponosen oče dveh odraslih hčera. Meni, da v Sloveniji še vedno pridelujemo kvalitetno hrano, moramo pa stremeti k samooskrbi, spremeniti način življenja, ki bo manj obremenjeval okolje. Upa, da se bo vojna v Ukrajini hitro končala in se ne bo razširila na Balkan. V kolikor se bo v odločil zapustiti politiko, ga še vedno čaka delovno mesto na Fakulteti za družbene vede.

Veste, koliko je visok in katero številko čevljev nosi? Kakšna je njegova mesečna plača? MI VEMO.

Katarina Volčini Ratajc

Dostopnost