Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 16. novembra 2023, smo z dijaki 1.R in 1.T v okviru interesnih dejavnosti izvedli kulturni dan v Ljubljani, kjer smo imeli voden ogled najbolj pomembnih znamenitosti Stare Ljubljane.

Stara Ljubljana je predel Ljubljane, glavnega mesta Slovenije, in leži v četrti Center pod Grajskim gričem na obeh straneh reke Ljubljanice. Slikovito podobo zgodovinskega središča Ljubljane so zaznamovala različna obdobja, še najbolj pa opus svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika. Predstavljena nam je bila arhitektura Stare Ljubljane, ki velja za vrhunsko in enkratno v naši državi.

Umetnost v Sloveniji so oblikovali številni slovenski likovni umetniki. Najbolj prestižni ustanovi, ki razstavljata umetniška dela slovenskih likovnih umetnikov, sta Narodna galerija Slovenije in Moderna galerija. Zato se nismo ustavili samo pri ljubljanskih znamenitostih, zanimala nas je tudi likovna umetnost v Moderni galeriji. V Moderni galeriji nam je kustosinja na zanimiv in dinamičen način predstavila stalno postavitev moderne in sodobne slovenske umetnosti 20. stoletja. Takoj smo opazili, da doživljanje likovne umetnosti ni samo po sebi umevno, ampak je pomembno za oblikovanje kritičnega pogleda na družbo v kateri živimo in kot izhodišče za izmenjavo in širjenje znanja.

Miran Kreš

Dostopnost