Skoči na glavno vsebino

V okviru predmeta aktivnega državljanstva smo z dijaki 2. a, 2. b in 2. h razreda SŠ Domžale v četrtek, 12. januarja 2023, gostili evropsko poslanko Ireno Jovevo.

V prijetnem in sproščenem pogovoru nam je predstavila svoje delo v Evropskem parlamentu in o sebi zaupala marsikaj. V politiko jo je prvi povabil takratni premier Marjan Šarec. Ponudbo za kandidaturo evropske poslanke je sprejela, ker je verjela, da lahko za ljudi kot soodločevalka naredi več kot novinarka. 

Kot otrok makedonskih priseljencev se nikoli ni počutila manjvredne. Zaradi porekla je v šoli niso nikoli zbadali. Morda zato, ker prihaja s kulturno mešanih Jesenic. Že kot otrok je veliko je brala, npr. Pet prijateljev. Zato je bila zanjo najhujša kazen prepoved obiska knjižnice. Njena največja vzornica je njena mama, ki se je dlje časa borila za rakom in do konca ni obupala. Najljubši dogodek je rojstvo hčerke Mile, ki jo je pri devetih mesecih spremljala tudi v parlamentu, saj poslanke Evropskega parlamenta nimajo porodniškega dopusta. Prostega časa zaradi vseh obveznosti in potovanj med Brusljem, Strasbourgom in Ljubljano nima veliko, ga pa preživi s hčerko. Najljubše ji je delo v Odboru za kulturo in izobraževanje, kjer kot bivša novinarka opozarja na probleme novinarjev.

Zaupala nam je še, da je bil njen prvi avto Renault Clio, ki ga je poimenovala Mišo, sanjskega avta nima, ker ji avto ne pomeni veliko. Ne mara nakupovanja, a zaradi stiske s časom vedno bolj pogosto nakupuje preko spleta.

Dijakom je svetovala, naj se učijo, ker vsako znanje kasneje v življenju pride prav in je škoda, da zamudijo priložnosti.

Zaupala nam je tudi višino svoje plače, morda pa ne veste, da vsak mesec del plače nameni v dobrodelne namene.

Zaenkrat še ne razmišlja o kandidaturi, ve pa, da tega ne bo počela do konca svojega življenja.

Mentorica: Katarina Volčini Ratajc

Dostopnost