Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 27. 3. 2023, so se dijaki naših prvih letnikov srečali s pisateljico Matejo Gomboc, avtorico knjige Balada o drevesu, ki je bila letos izbrana v projektu Rastem s knjigo in so jo dijaki prejeli v začetku šolskega leta.

Letos so bile priprave na obisk pisateljice zelo intenzivne, saj knjiga Balada o drevesu odpira dve težki temi: samomor in medvrstniško nasilje. Zlasti prva tema je še velikokrat tabuizirana, zato smo se je lotili precej previdno, a z zavestjo, da je treba o takšnih stvareh govoriti. Tako je knjigo, preden so jo dijaki prejeli v dar, prebralo precejšnje število učiteljev, od slovenistk do ravnateljev, pedagoginje in razrednikov – vse tudi z namenom, da bi mladim znali pomagati, če bodo v stiski. Nato pa so začeli z obravnavo knjige tudi dijaki; zgodbo o samomoru dijaka Majka, ki je trpel za bipolarno osebnostno motnjo, in o tem, kako so to doživeli zlasti njegovo dekle, nadarjena violinistka Ada, in prijatelji ter starši, so brali za domače branje, po delih, z debato … Za zaključek obravnave smo na pogovor povabili avtorico Matejo Gomboc.

Dijaki obeh gimnazijskih oddelkov so odšli v Knjižnico Domžale, kjer so se s pisateljico srečali v okviru festivala Bralnice pod slamnikom. Enourni pogovor je vodila knjižničarka Tadeja Rode Teran, s svojimi vprašanji pa so sodelovali tudi naši dijaki.

Dijaki Poklicne in strokovne šole so pisateljico na evropski dan avtorjev, ki ga letos obeležujemo prvič in v katerem je bila s strani Evropske unije izbrana v Sloveniji prav ona,  gostili v naši plesni dvorani. Presenetili so jo že s sceno – s posebej za ta obisk oblikovanim drevesom -, ki jo je z nekaj dijaki iz 1. r oblikoval profesor Miran Kreš. Sledilo je naslednje presenečenje, ko sta povezovalca, Zoja Prašnikar iz 1. r in Ajdin Dulić  iz 1. b, na svoje mesto prispela kakor glavna junaka v knjigi: Ajdin kot Majk z BMX-om, Zoja pa kot Ada z violino. Sledil je enourni prijeten klepet z avtorico, ki sta ga s predhodno pomočjo obeh mentoric, profesoric Teje Koren in Tine Petkovnik, prikupno usmerjala oba voditelja s sodelovanjem dijakov, ki so dobili odgovore na svoja vprašanja iz prve roke. Srečanje se je končalo s skupinsko fotografijo in lepimi občutki vseh udeleženih.

V aprilu bodo naši dijaki obiskali še splošno domžalsko knjižnico in tako zaključili letošnji projekt Rastem s knjigo.

Fotografije: Tina Petkovnik in Nataša Jurjevec Juvan

Nataša Jurjevec Juvan, šolska koordinatorica projekta

Dostopnost