Skoči na glavno vsebino

Že šesto leto zapored je na Srednji šoli Domžale potekal 20-urni medgeneracijski projekt Simbioz@ in sicer v tednu od ponedeljka, 21. januarja do petka, 25. januarja v popoldanskem času od 14. do 18. ure. Vsak dan so bili tečajniki seznanjeni z različno vsebino.


Tako so se prvi dan spoznali z vsemi fizičnimi deli računalnika in urejevalnikom besedila. Drugi dan so na svetovnem spletu poslušali glasbo njihove mladosti ter iskali različne kuharske recepte in nasvete slovenskih ter tujih zdravnikov. Ogledali so si še, kako preveriti vozna reda avtobusnega prevoznika KAM BUS ter železniškega prevoznika Slovenske železnice. Naslednji dan so začeli s pravo »internetno« komunikacijo, kjer so se naučili pošiljati elektronska sporočila z različno vsebino enemu ali več prejemnikom hkrati. Nato so znanje nadgradili ter preko najbolj uporabne aplikacije socialnih omrežij – facebook, poiskali prijatelje ali znance ter malo pokramljali. Na koncu so spoznali svet fotografije, kjer so se naučili osnove fotografiranja ter prenašali slike na računalnik in naprej preko elektronske pošte delili prijateljem ali jih objavili na facebooku.

Na projekt se je prijavilo in sodelovalo 10 tečajnikov. Za prijetnejše počutje udeležencev je znanje delilo 20 dijakov prostovoljcev ter 4 strokovno izobraženi učitelji, Borut Jagarinec, Mojca Jager, Gregor Cedilnik in Tadej Trinko, ki učijo na srednješolskem programu tehnik računalništva. Za dvig koncentracije so bili med odmori pripravljeni sadje, prigrizki in pijača.

Odziv tečajnikov in prostovoljcev je fenomenalen, zato vsi skupaj komaj čakajo na naslednje leto, ko bodo zopet organizirali medgeneracijsko učenje.

 

Slike: dijaki SŠ Domžale

Članek: Tadej Trinko, prof.

Dostopnost